Νέα κυκλοφορία: «Ο Δρόμος του Φιδιού» του Φερνάντο Πεσσόα

odromostoufidiou

Ο Δρόμος του Φιδιού
Φερνάντο Πεσσόα

Εκδόσεις Αρμός

Μετάφραση: Γιάννης Σουλιώτης

ISBN: 978-960-527-734-5
Σελ. 216

Ο Φερνάντο Πεσσόα δεν ήταν μόνο ένας συγγραφέας αλλά ένα πλήθος συγγραφέων ο ίδιος. Άφησε για τις επερχόμενες γενιές κείμενα τριάντα περίπου χιλιάδων σελίδων, που καλύπτουν όλα τα είδη (εκτός του μυθιστορήματος).

«Αναγνωρίζοντας την αλήθεια ως αλήθεια και την ίδια στιγμή ως λάθος, ζώντας τις αντιθέσεις χωρίς να τις δέχεται, νιώθοντας τα πάντα με όλους τους τρόπους και τέλος, μη όντας τίποτε άλλο παρά ο νους όλων – όταν ο άνθρωπος φτάνει σε μία τέτοια κορυφή, είναι ελεύθερος όπως σε όλες τις κορυφές, ενωμένος με τον ουρανό, με τον οποίο ποτέ δεν ενώθηκε, όπως σε όλες τις κορυφές». Και με αυτές του τις ιδέες ο Πεσσόα, έγραψε το Δρόμο του Φιδιού.
Το σύνολο των αποσπασμάτων, που το αποτελούσαν, δημοσιεύθηκαν το 1988. Όπως μας περιήλθε, ημιτελές, ελλιπές, βασιζόμενο σε εικασίες, τραχύ, άνισο, αυτός ο «Φάουστ», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει ένα ιδιαίτερο μεγαλείο. Οι ωδίνες της νοημοσύνης στα χέρια της σκέψης του μυστηρίου του κόσμου έχουν να κάνουν εδώ με τα ανθρώπινα πάθη που είναι το σύνηθες ελατήριο της τραγωδίας. Ο Πεσσόα, όπως ποτέ άλλος ποιητής, έρχεται να δικαιολογήσει τα λόγια του Rimbeau: η πνευματική μάχη είναι το ίδιο βίαιη όπως η μάχη με τους ανθρώπους.
Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία αξιοθαύμαστη εσωτερική επίγνωση της σκέψης του Πεσσόα, αλλά και μιας αναζήτησης της δικής μας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s